Posted on

MarcheCraft: Ontdek en beleef de authentieke oude ambachten!

In Le Marche worden veel initiatieven ondernomen om het jou als toerist zo aangenaam mogelijk te maken. Kortgeleden hebben wij Federico Brocani ontmoet. Hij vertelde ons over zijn aanbod of beter gezegd ‘experiences’ die hij organiseert voor mensen die tijdens hun vakantie iets creatiefs willen doen op het gebied van oude ambachten. In het volgende artikel legt hij uit wat MarcheCraft is.

door Federico Brocani

MarcheCraft is ontstaan in de regio Le Marche met als doel om oude ambachten die dreigen te verdwijnen onder de aandacht te brengen. Deze ambachten zijn van grote waarde voor het behoud van de traditie in het gebied. De ambachtslieden zijn hierin de hoofdrolspelers.
De wens om hiervoor een op toerisme gerichte website te maken is ontstaan uit de behoefte om deze ambachtslieden beter onder de aandacht te brengen.

We hebben hiervoor activiteiten op het gebied van verschillende oude ambachten samengesteld, waarin je zelf kunt ervaren en beleven wat er aan vakmanschap in het hart van de regio Le Marche aanwezig is.

In tegenstelling tot andere bedrijfssectoren gaat het hier om een groep vaak ondergewaardeerde kleine bedrijfjes die nog niet georganiseerd zijn. MarcheCraft wil samenwerken met deze kleine bedrijven en wil gemeenschappelijke synergie vinden om te komen tot een beter ontwikkeld en goed gedefinieerd toeristisch aanbod voor ieder seizoen.

MarcheCraft is daarmee een marktplaats voor een nieuw toeristisch aanbod waarin de toegevoegde waarde is dat je als toerist een ‘directe belevenis’ meemaakt. Hiervoor worden de ambachtslieden en professionals uit de toeristenindustrie, maar ook mensen uit de plaatselijke bevolking ingezet. Op deze wijze geeft het platform waarde aan de historie en de ambachten in de regio waarbij je er als toerist van verzekerd bent dat je de authenticiteit en de hoge kwaliteit van de regio beleeft.

De ambachtslieden wijden je als toerist volledig in in de geheimen van hun werk door je zelf iets te laten maken. Dit betekent dat je naast een onvergetelijke ervaring ook nog je eigen  handgemaakte ‘schat’ mee kunt nemen als souvenir!

Voor meer informatie over MarcheCraft kun je terecht op hun site: Marchecraft

Voor vragen of meer informatie over dit aanbod kun je ook terecht bij info@promarche.nl. Wij leggen het dan voor aan Federico.

Posted on

20e editie van La Notte degli Sprevengoli

In oktober worden er aan de rand van ons dorp Ostra reusachtig grote gele spookachtige geraamtes geplaatst. Anders dan je misschien bij geraamtes zou verwachten is dit de aankondiging voor al weer een feest in het dorp!  Het is dan namelijk weer tijd voor de nachten van de Sprevengoli.

Twintig geleden werd er voor het eerst Sprevengoli gevierd en sindsdien zijn deze spookjes een jaarlijks terugkerend evenement. Maar wat zijn Sprevengoli? Een sprevengolo is een fantasiefiguur, een soort pesterig spookje, dat ’s nachts de huizen binnendringt om je nachtrust te verstoren. Volgens de plaatselijke overlevering springen de sprevengoli tijdens het slapen tussen 1.00 en 3.00 uur op je buik, totdat je plotseling in het angstzweet wakker wordt. Er is gelukkig ėėn manier om deze spoken te bezweren en uit te bannen en dat is 3 dagen feesten! Feesten betekent hier natuurlijk eten en drinken. Voor dit doel gaan er verspreid door het dorp elf cantina’s en tavernes open. Deze tavernes worden spookachtig ingericht met grote bewegende en angstaanjagende poppen, een soort dracula-look-a-likes, toverformules en vleermuizen. Tafelkleden zijn natuurlijk voorzien van het geraamtelogo en de straatverlichting is vervangen door bij de sfeer passend rood licht.

Ook de namen zijn veelzeggend: ‘Male e Peggio’(slecht en slechter). Je eet er bijpassende gerechten zoals bijvoorbeeld Ciavattoni dell’Angelo alla carbonara,  Stinco (varkensbout) del Demone con patate arrosto, Sprevengolos (bladerdeeg gevuld met vlees)

In Anche gli angeli mangiano panini (Ook de engelen eten broodjes) kun je ook gewoon een broodje hamburger of een hotdog kopen. Voor je dessert kun je terecht bij Dolcezze stregate al grottino (Betoverde zoetigheid in de grot).

In de straten en op het plein zijn straatartiesten en optredens van bij het thema aansluitende bands. Ook zie je voorstellingen als ‘la Rivolta delle Fate’ (opstand van de elfjes) en een dans van heksen op stelten.

De regionale wijnhuizen verzorgen de drank en omdat het in oktober toch al een beetje kouder is, is er tijdens Sprevengoli altijd ook heerlijke vin brulé.

Ook voor dit feest geldt natuurlijk dat alles wordt uitgevoerd door talloze vrijwilligers. Om het verkeer uit het dorp te weren rijdt een gratis busje  de bezoekers vanaf een aantal punten naar het dorp.

En die sprevengoli? Als je je goed aan de plaatselijke tradities van eten en drinken houdt, laten ze je echt met rust en slaap je na drie dagen feesten als een roos!

Posted on

Grappige misverstanden

Al vaker zijn we er tegen aan gelopen dat een goede uitspraak belangrijk is. Iets verkeerd uitspreken kan al snel tot misverstanden leiden. Op zoek naar sapa (ingekookte most) vroegen wij Marco van wijnboer Badiali & Candeleresi in Morro d’Alba of hij dat had. “Wanneer heb je het nodig”, vroeg hij. “Eigenlijk snel, want we vertrekken morgen”. “Ik heb het niet, maar een momentje. Ik ga het even navragen bij mijn vader.”

Hij komt terug en zegt dat we het de volgende ochtend kunnen komen ophalen. Wij vragen: “Heb je ook kleine flesjes?” Aan zijn gezicht zag je al dat er iets niet klopte en dat hij toen begreep wat we bedoelden. “Oh nee”, lachte hij. “Dàt hebben we niet”. En toen gebeurde wat er meestal gebeurt en komt de herkenbare behulpzaamheid van de Marchegianen weer naar voren. “Ik ken iemand in de buurt van Macerata die heel goede sapa heeft. Bel me een week voor je weer terugkomt, dan zorg ik dat ik het voor je heb”. En met twinkelende oogjes: “Het is verrukkelijk. Ik gebruik het over de polenta”.

Bij het afrekenen van de wijn vragen we uit nieuwsgierigheid, wat hij eigenlijk dacht dat we vroegen. Hij had ‘zappa’ verstaan. Dat blijkt tuingereedschap te zijn. Weer blijkt voor ons de wil die men hier heeft om je te helpen en het vertrouwen dat ze in je hebben om je zomaar tuingereedschap uit te lenen!

Posted on

Ho un regalo!

We vonden het leuk om de winkeliers, bij wie we vaak komen, en natuurlijk ook onze buren met één van onze Nederlandse streekproducten te verrassen. Dus kochten we de niet te versmaden stroopwafels bij Teus Vink in Waddinxveen. Het eerste pakje was natuurlijk voor onze buren Alessia en Alessio. Ze waren blij verrast. Ze vertelden vervolgens over een nieuwe wijn die ze hadden ontdekt. En voor we het wisten, stonden we met een fles wijn in onze hand. “Hier, neem maar mee, dan kun je hem ook proeven”.

Een andere buurvrouw kwamen we tegen op de trap met een tas boodschappen. Ze bleek op een braderie te zijn geweest. Ook haar gaven we de stroopwafels. En weer gingen we niet met lege handen verder. Ze dook in haar tas en gaf een zakje koekjes die wij beslist moesten proberen. Het waren koekjes die alleen rond carnaval gegeten worden.

De kapper was helemaal verbouwereerd en vroeg wat hij ervoor moest betalen, ondanks dat we hadden gezegd dat het een cadeautje was. De klant die hij aan het knippen was, zei: “Ja, zo zijn die Hollanders”.
De reactie van het echtpaar Abbruciati van de schoenenwinkel kwam bij een later bezoek: “De biscotti waren heerlijk. Mijn schoonmoeder heeft ervan gesmuld.”

Ook wijnboeren ontvingen de stroopwafels met groot enthousiasme en lieten ons niet weggaan zonder een fles visciola, wijn of spumante. Iedere keer weer voelden we ons daar ongemakkelijk bij.
Bij de juwelier liep het anders. Hij nam de stroopwafels dankend in ontvangst.