OSTRA

Algemeen

Ostra is een middeleeuwse dorpje. Het ligt op 193 m hoogte tussen de Adriatische kust en het gebergte  van de  Appenijnen. Het is een romaans vestingdorpje dat in de oudheid ontstaan is bij  de rivier de Misa. In Le Muracce, 9 kilometer verderop kun je nog archeologische resten vinden. Het werd verwoest door de Oostgoten in 410 na chr.  De oorspronkelijk bevolking vluchtte in de richting van de heuvel Monte di Bodio. Montalboddo kwam in handen van vele verschillende heersers, totdat Paus Piuis VI  Ostra in 1881 stadsrechten verleende.
Op de monumenten in het dorp kun je zien dat Ostra  onder de strijd tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geleden. Nu is Ostra een redelijk welvarend dorp waar producten als olijven, wijn, honing vleeswaren en kaas bij ambachtelijke bedrijven te vinden zijn. Ostra heeft ook op het gebied van kunst en cultuur veel te bieden.

 

Teatro “La Vittoria”

Piazza dei Martiri 5
Het stadstheater La Vittoria is aangebouwd aan het stadhuis en dateert uit 1863.
Vroeger was het eigendom van de edelen die de uitvoeringen jaarlijks organiseerden.
Het theater kende lange seizoenen waarin voorstellingen nooit langer dat twee weken werden opgevoerd.
De genres waren gevarieerd, van komisch tot dramatisch, van theater tot muziekconcerten.
In de tweede helft van de negentiende eeuw waren er geen middelen meer om het theater in stand te houden. In 1858 werd nog een poging ondernomen om het inmiddels vervallen theater te herstellen, maar dit initiatief faalde. De burgers gaven echter niet op  en hun petitie leidde tot herbouw van het theater. Hiervoor werd de eerste steen gelegd op 29 juli 1863.

Er vonden weliswaar minder activiteiten plaats dan in het verleden, maar er was een continu aanbod van operette en acrobatiek.
In 1980 moest het theater worden gesloten, omdat het niet meer aan de moderne veiligheidseisen voldeed. Het was toen vooral nog in gebruik als bioscoop.
Na uitgebreide renovaties werd het op 6 januari 1998 heropend. Sindsdien worden er elk jaar proza, theater, concerten en amateurshows georganiseerd.
De zaal van 78 m², in de vorm van een hoefijzer, is toegankelijk via een kleine, elegant ingerichte lobby.  Er zijn 29 loges, verdeeld over twee verdiepingen De oude podiummachines zijn nog steeds in werking.
Momenteel is het totaal aantal plaatsen 184.

Via de Pro Loco/IAT kun je het theater op afspraak gratis bezoeken.

La Torre Civica

Piazza dei Martiri
De toren is in de 16e eeuw gebouwd als klokkentoren bij de kerk San Giovanni. Deze kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest en alleen de toren is in 1950 herbouwd. De toren is 33 meter hoog en heeft nog steeds het oorspronkelijke uurwerk. Op dit moment worden de mogelijkheden onderzocht om de toren voor bezoekers open te stellen. Dit vraagt om bouwkundige aanpassing van de trap.

Vestingmuur

Deze verdedigingsmuur van 1200 meter is gebouwd tussen 1350 en 1366 en omvatte een diepe gracht om indringers tegen te houden.

Santuario Madonna della Rosa

Deze bedevaartskerk ligt net buiten het centrum van Ostra. Hij werd gebouwd in 1754 op een plaats waar een  wonder zou hebben plaatsgevonden: een bloem die door een meisje in 1666 bij het beeld van Maria werd gelegd, bleef maandenlang fris en geurig. Dit leidde er later toe dat deze plek uitgroeide tot een bedevaartsoord dat ook vandaag de dag nog veel wordt bezocht.
De kerk, die recent werd gerestaureerd is alleen al bezienswaardig door de vele votiefafbeeldingen die er zijn opgehangen.

Palazzo Gabuzzi Fedeli Luzi

Corso G. Mazzini
Dit is een typisch 17e eeuws gebouw met smeedijzeren balkons. Binnen vind je waardevolle schilderijen en een kapel gewijd aan St. Pius V, die 365 overblijfselen van heiligen huisvest: één voor elke dag van het jaar.

Evenementen in Ostra en omgeving

Augustus
Opera Lirica op de Piazza dei Martiri
Sagra delle Pappardelle al cinghiale in Casine di Ostra

Oktober
Fiera di San Gaudenzio, een traditionele jaarmarkt aan het begin van het winterseizoen.
Le Notte dei Sprevengoli, de ‘Halloween’ versie van Ostra. Lees hier meer over Sprevengoli.

Wekelijks
Kleine weekmarkt op vrijdagochtend.

Parkeren

Langs de vestingmuur is voldoende parkeerplaats. In het historisch centrum heb je een parkeerschijf nodig, want er wordt echt op gecontroleerd evenals op snelheid.

Eten en drinken

TRATTORIA LA VITTORIA
di Monnati Sandrino
Via Gramsci 28, 60010 Ostra Centro Storico
Echt authentiek Italiaans dorpsrestaurant zonder poespas. Heerlijk eten samen met de lokale bevolking. Ondanks dat je het van buiten misschien niet zou verwachten is het handig om te reserveren.

CAFFE’ DEL TEATRO
di Lanari Mirco
Piazza Dei Martiri 7, 60010 Ostra Centro Storico
Gezellige bar met terras aan het dorpsplein met een werkelijk prima aperitivo, maar je kunt er natuurlijk ook goed terecht voor een caffè of cappuccino.

FORI DE PORTA BAR
Di Cimarelli Corrado
Via Gramsci 64, 60010 Ostra Centro Storico
Bar met goede wijnen en ambachtelijk bier. Tevens is het een delicatessenwinkel met Italiaanse specialiteiten en luxe producten.

LA TENTAZIONE
Addario Romina E Marano Italia Snc
Corso Mazzini 62, 60010 Ostra Centro Storico
Pizza haal je in Ostra bij La Tentazione. Het is ook een leuke ervaring om er een keer te eten in het restaurantgedeelte. Ook zeer geschikt voor kinderen.

PASTICCERIA GOLOSAMENTE
di Adinolfi Massimo
Via Riviera Di Levante 41, 60010 Ostra Centro Storico
Golosamente betekent gulzigheid en dat is een perfecte naam voor deze geweldige pasticceria.

PASTICCERIA SILVANA
Via delle Selve, 5
60010 Ostra
In Casine di Ostra vind je deze geweldige pasticceria met een breed aanbod aan zoete en hartige broodjes.

LA CANTINELLA
Via Amendola 1, 60010 Ostra
Hotelrestaurant met ook een terrasgedeelte aan het buitenzwembad.

IL PUNTO
di Bontempi Anna
Largo XXVI Luglio 3, 60010 Ostra
Het geheim van Il Punto ontdekten wij pas na 7 jaar. Achter de zaak is nog een terras met een mooi uitzicht over de heuvels achter Ostra.

 

Ostra in Google Maps

 

Via Gramsci, 12
e-mail: ufficio-turistico@libero.it / proloco.ostra@libero.it