SENIGALLIA

Algemeen

Senigallia is een mooie badplaats bekend om het ‘Spiaggia di Velluto’ (fluwelen strand). Senigallia heeft, zoals vele badplaatsen in Le Marche la bandiera blu. Deze blauwe vlag geeft aan dat je hier verzekerd kunt zijn van schone stranden en duurzaam toerisme. Er is hier het hele jaar door veel te zien en te beleven.
Senigallia heeft een vissers- en een toeristenhaven. Je kunt heerlijk langs de kust wandelen via het strand of via de boulevard. Regelmatig loop je langs sportveldjes op het strand waar vooral beachvolleybal wordt gespeeld. Hoe warm het ook is, in het seizoen zijn er altijd wel mensen aan het spelen.
Aan de overkant van de straat staan veel hotels. Prettig is dat dit geen kolossale toeristenpakhuizen zijn, maar kleinere hotels die buiten het seizoen ook vaak gesloten zijn.
Langs de boulevard vind je mooie strandtenten (bagni), waar je ligbedden, strandstoelen en parasols kunt huren.
Zoals in veel plaatsen in Le Marche is ook hier het kustgedeelte van de rest van de stad gescheiden door het spoor. Vanaf La Rotonda of vanaf de haven loop je via een tunneltje onder het spoor door en ben je snel in het centrum van Senigallia met een ruim aanbod aan gezellige winkelstraten, terrassen en restaurants.

Senigallia werd in 284 v. Chr. door de Romeinen als Sena Gallica gesticht. In het plaatselijk dialect wordt de naam uitgesproken als S’Nigaja. De stad heeft door haar rijke verleden ook op het gebied van cultuur veel te bieden. Het stadscentrum is deels nog ommuurd. De rivier de Misa stroomt dwars door het centrum.  Langs de zuidoostelijke oever staan de statige 17e-eeuwse handelsgebouwen Portici Ercolani. Andere belangrijke bouwwerken van Senigallia zijn de Rocca Roveresca en het neoclassicistische Foro Annonario uit 1834. Karakteristiek is de Rotonda al Mare uit de jaren dertig. De restauratie van dit op een pier gelegen bouwwerk is in de zomer van 2007 gereedgekomen.

Bezichtigen

Rocca Roveresca di Senigallia

De vesting die vrijwel geheel bewaard is gebleven werd gebouwd tussen 1476 en 1482 in opdracht van Giovanni della Rovere, heer van Senigallia en Mondavio 1474-1501. Eerst werd het woongedeelte en de ophaalbrug gebouwd. Later werd de verdedigingswal gebouwd met de hoekige massieve torens.
Ooit was het een gevangenis, maar tegenwoordig is het in gebruik als museum waarin de geschiedenis van de hertogen Della Rovere verteld wordt. Rondom de Rocca is nog duidelijk de gracht te zien, nu een grasveld waar regelmatig een evenement gehouden wordt.
Tegenover de vesting is een plein met een aantal cafés en restaurants. In de zomermaanden kun je hier heerlijk vertoeven en de langsflanerende mensen gadeslaan.
Bijzonder op dit plein is ook de fontein, la Fontana delle Anatre, niet groot maar heel apart met eenden en leeuwen.

Foro Annonario

Het Foro Annonario is in 1834 ontworpen  door de architect Pietro Ghinelli (neoklassieke stijl). Het is een rond plein omringd door een zuilengang met 24 Dorische zuilen. Het plein wordt gebruikt voor een groente- en fruitmarkt. In de zuilengang vind je de vismarkt en een aantal bars en restaurants.
In de zomer wordt het plein gebruikt voor concerten en evenementen zoals de CaterRaduno en Summer Jamboree.
Op de bovenverdieping zijn de bibliotheek en het gemeentelijk archief gevestigd. Achter het Foro vind je ook het VVV.

Portici Ercolani

De Portici Ercolani werden gebouwd in opdracht van kardinaal Ercolani, aan wie het zijn naam ontleent. De zuilengangen werden langs de oever van de rivier de Misa gebouwd ten tijde van de bloeiende handel. Ze zijn opgetrokken uit witte stenen blokken en bestaan uit 126 bogen die rusten op vierkante pilaren. Doel was om de oude stadsmuren te vervangen door winkels en zo ruimte te bieden aan de handelaren die door de bloei van de havenstad Senigallia werden aangetrokken. In die tijd onstonden ook de jaarlijkse beurzen. Tot op de dag van vandaag is er nog de jaarlijkse Fiera di Sant’Agostino.

 

La Rotonda al Mare

De Rotonda was in de tweede helft van de 19e eeuw een houten pier, die iets noordelijker lag dan de huidige locatie.
In de dertiger jaren van de vorige eeuw werd besloten om de pier naar de huidige plek te verplaatsen en van duurzamer materiaal te maken. De opening van de nieuwe Rotonda vond plaats op 18 juli 1933. De Rotonda werd gebruikt voor avondconcerten en werd in korte tijd zo beroemd dat zelfs de toenmalige prins Umberto er graag een bezoek bracht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als militair magazijn, maar direct na de oorlog kreeg Senigallia haar mondaine karakter weer terug en werd de Rotonda in ere hersteld. In de vijftiger en zestiger jaren trok het toerisme verder aan en groeide het aantal concerten, verzorgd door  toonaangevende Italiaanse muzikanten. Gaandeweg raakte de pier echter in verval totdat zij in de jaren tachtig zelfs werd gesloten, omdat de pier onbegaanbaar was geworden.

Deze belangrijke toeristische trekpleister bleef tot de zomer van 2006 voor het publiek gesloten.Na een grondige verbouwing is La Rotonda nu weer een stralend middelpunt van de boulevard. Het is een plek voor tentoonstellingen, conferenties en andere evenementen zoals de Summer Jamboree. In de zomer wordt het vuurwerk hier afgestoken en tegenwoordig kun je hier ook je bruiloft vieren.
In de Portici Ercolani kun je een winkeltje vinden waar je zelfs een geprinte 3D versie van La Rotonda kunt kopen.

Penelope

Zij is met afstand de meest gefotografeerde vrouw van Senigallia. Aan het eind van de pier bij de ingang van de haven kijkt zij uit over zee wachtend op de terugkeer van haar man. Penelope, die wel wordt gezien als symbool van huwelijkse trouw, is door geliefden geketend met een groot aantal sloten.  Hier heb je een mooi uitzicht over Senigallia en kijk je tot aan de Conero. Bij de wandeling over de pier kom je langs de trabucchi, traditionele installaties met visnetten die je vanaf het strand goed kunt zien.

Piazza Garibaldi

De Piazza Garribaldi,  ook wel Piazza del Duomo genoemd is recent opgeknapt en autovrij gemaakt. Het is nu echt een plein met allure en doet dienst als plein voor evenementen.

Evenementen Senigallia en omgeving

Summer Jamboree

Aan het begin van de Italiaanse zomervakantie ondergaat Senigallia een metamorfose door bekendste evenement van de stad. De jaarlijkse Summer Jamboree is een ode aan Amerikaanse Rock&Roll muziek en cultuur uit de veertiger en vijftiger jaren. Tijdens dit festival, dat 9 dagen duurt, kun je ruim veertig concerten van Italiaanse en internationale artiesten op verschillende podia in de stad bezoeken. De deelnemers, maar ook de bezoekers dragen kleding en haarstijl uit die tijd. Er is een VINTAGE MARKET met  ’40 & ’50 memorabilia, compleet met top-kwaliteit street food, Cajun & Tex Mex Diner en vintage stijl mode en kappers. Verder is er een parade van de oldtimers en een Dance Camp. Dit evenement  wordt jaarlijks groter. Toeristen uit de hele wereld keren ieder jaar weer terug. Door de perfekte organisatie blijft de sfeer tijdens dit festival ondanks de drukte heel gemoedelijk.

CaterRaduno

Caterpillar is een voor Italianen bekende Radiouitzending op Rai Due. Zij organiseren ieder jaar in Senigallia een live-evenement voor fans: de CaterRaduno. Het is een week vol informatie, spelletjes en humor met concerten van bekende Italiaanse sterren. De meeste concerten zijn gratis toegankelijk.

Fiera di Sant’Agostino

Ieder jaar vind eind augustus de Fiera di Sant’Agostino plaats. Deze jaarmarkt wordt al sinds de 14e eeuw gehouden. Er zijn ruim 400 exposanten en trekt behalve toeristen ook bezoekers uit alle hoeken van de regio.
Naast de kraampjes met streekproducten vind je er een bijzonder breed aanbod aan producten voor in en om het huis. De beurs is gratis toegangelijk.
De ciambelle, reuzendonuts, zijn zeker een aanrader!

Parkeren

In het zomerseizoen kun je langs de boulevard alleen betaald parkeren. De tarieven vallen mee, maar vooral in augustus is het moeilijk om een plek te vinden. Buiten het hoofdseizoen is het gratis.

In het historische centrum kun je betaald parkeren, maar dat raden wij zeker in het hoofdseizoen af te raden i.v.m. de ‘parcheggiatori’ (beroepsbedelaars) die je dan druk gebarend een plek aanwijzen. Net buiten het centrum, aan de overkant van de Misa, kun je in de straten met woonhuizen gewoon gratis parkeren.

Eten en drinken

ENOFORUM
Piazza del Foro Annonario 33/34
Je kunt in deze wijnbar genieten van goede wijn en interessante kleine gerechten, die je naar eigen keuze kunt combineren. Men neemt uitgebreid de tijd om je wijnkeuze te begeleiden en uit te leggen wat de ingrediënten van de gerechten zijn.

OSTERIA PAPAVERI E PAPERE
Piazza del Duca, 11
Goed restaurant met constante kwaliteit. Gezellig terras op een mooi plein met uitzicht op de Rocca.

RIMANTE
Via Carlo Pisacane 59
Mooie streekgerechten van prima kwaliteit in een rustige omgeving. De bediening is zeer vriendelijk en hulpvaardig.

OSTERIA DEL TEATRO
Via Felice Cavalotti 14
Gelegen op de hoek van het vernieuwde Piazza Garibaldi kun je hier in alle rust genieten van een afwisselende kaart. Ook in dit restaurant is de bediening bijzonder gastvrij.

 

Senigallia in Google Maps

 

Via Manni 7
e-mail iat.senigallia@regione.marche.it