Colle Nobile

Giorgio Tonti is olijfteler. Hij is geboren op het platteland tussen de olijfbomen. Vanaf zijn twintigste heeft hij zich volledig op zijn passie – de olijfteelt – gestort. Samen met zijn vader heeft hij besloten om de teelt van andere gewassen op te geven en zich alleen op olijfbomen te richten. Jonge aanplant groeit nu tussen 100 jaar oude olijfbomen die door zijn overgrootouders zijn geplant. Een paar hier en een paar daar, zoals men dat in de vorige eeuw ook al deed.

Het bedrijf bevindt zich in San Marcello, in het hart van de Marchegiaanse heuvels, een ideale omgeving voor het verbouwen van olijven. Hier woont de familie Tonti, die altijd al olijfolie heeft geproduceerd, maar alleen voor eigen gebruik. In 2001 hebben Giorgio en zijn vader Aldo besloten om de olijfolie te bottelen en op de markt te brengen: zo begint het verhaal van Colle Nobile. De olie wordt gemaakt van de olijven van twee eigen boomgaarden bij San Marcello en Jesi. De olijfolie wordt op het bedrijf zelf opgeslagen en gebotteld. Hier worden ook proeverijen en evenementen met betrekking tot het thema olijfolie georganiseerd, waarbij Giorgio uitleg geeft en je kennis laat maken met de waarde van zijn product.

Sinds 2004 werkt het bedrijf samen met de landbouwfaculteit van de Polytechnische Universiteit van Le Marche in Ancona. Deze samenwerking heeft ertoe geleid dat, uniek voor Italië, drie autochtone olijfvariëteiten van de heuvels van de Esino opnieuw tot bloei zijn gekomen: Mignola, Raggia en Rosciola.

Het oogsten van de olijven gebeurt met de hand en met mechanische harken, iedere olijfsoort in de beste oogstperiode. De olijven worden op de dag van de oogst in open kratten naar de molen gebracht en geperst. Het filteren gebeurt in het eigen bedrijf, waarbij gebruik wordt gemaakt van een natuurlijke en verfijnde methode om elke vorm van stress voor de olie te voorkomen: de olie wordt druppel voor druppel gefilterd door een katoenen doek.