Recepten

 

☆           Makkelijk
☆☆      Gemiddeld
☆☆☆ Moeilijk

Italianen zijn gek op eten. De avondmaaltijd (la cena) is dan ook een belangrijke aangelegenheid, waar ze de tijd voor nemen. Ze genieten van het eten en het gezelschap van familie en vrienden.

De ingrediënten van de gerechten zijn vers. Bij de keuze wordt rekening gehouden met het seizoen, groente en fruit worden in het betreffende seizoen gegeten.

Traditioneel bestaat een Italiaanse maaltijd uit meerdere gangen:
Antipasto
Primo piatto
Secondo piatto + contorni
Dolce

De maaltijd kan voorafgegegaan worden door een aperitivo om de eetlust op te wekken, zoals Prosecco, Aperol of Campari Spritz, Americano of Negroni. De aperitivo wordt vaak vergezeld van kleine hapjes, stuzzichini.

Antipasto
Antipasto betekent letterlijk “voor de maaltijd”. Het bestaat uit warme of koude hapjes zoals vleeswaren, kaas, groente, zeevruchten, olijven, steeds geserveerd met brood.

Primo
De primo piatto (eerste gerecht) is meestal een pastagerecht, maar het kan ook een risotto  of een soep zijn.

Secondo
De secondo piatto (tweede gerecht) is het belangrijkste deel van de Italiaanse maaltijd. Het hoofdgerecht bestaat uit vlees, gevogelte of vis.

Contorno
De contorno is een bijgerecht bij de secondo, zoals aardappeltjes uit de oven, gekookte of gegrilde groente en groene of gemengde salade.

Dolce
De maaltijd wordt afgesloten met een dolce, het dessert, bijvoorbeeld fruit, ijs, tiramisu, pudding, mousse, kaas.

Uiteindelijk komt er nog een espresso en daarna een digestivo om de spijsvertering te bevorderen, bijvoorbeeld grappa, amaro. limoncello of sambuca.