Posted on

20e editie van La Notte degli Sprevengoli

In oktober worden er aan de rand van ons dorp Ostra reusachtig grote gele spookachtige geraamtes geplaatst. Anders dan je misschien bij geraamtes zou verwachten is dit de aankondiging voor al weer een feest in het dorp!  Het is dan namelijk weer tijd voor de nachten van de Sprevengoli.

Twintig geleden werd er voor het eerst Sprevengoli gevierd en sindsdien zijn deze spookjes een jaarlijks terugkerend evenement. Maar wat zijn Sprevengoli? Een sprevengolo is een fantasiefiguur, een soort pesterig spookje, dat ’s nachts de huizen binnendringt om je nachtrust te verstoren. Volgens de plaatselijke overlevering springen de sprevengoli tijdens het slapen tussen 1.00 en 3.00 uur op je buik, totdat je plotseling in het angstzweet wakker wordt. Er is gelukkig ėėn manier om deze spoken te bezweren en uit te bannen en dat is 3 dagen feesten! Feesten betekent hier natuurlijk eten en drinken. Voor dit doel gaan er verspreid door het dorp elf cantina’s en tavernes open. Deze tavernes worden spookachtig ingericht met grote bewegende en angstaanjagende poppen, een soort dracula-look-a-likes, toverformules en vleermuizen. Tafelkleden zijn natuurlijk voorzien van het geraamtelogo en de straatverlichting is vervangen door bij de sfeer passend rood licht.

Ook de namen zijn veelzeggend: ‘Male e Peggio’(slecht en slechter). Je eet er bijpassende gerechten zoals bijvoorbeeld Ciavattoni dell’Angelo alla carbonara,  Stinco (varkensbout) del Demone con patate arrosto, Sprevengolos (bladerdeeg gevuld met vlees)

In Anche gli angeli mangiano panini (Ook de engelen eten broodjes) kun je ook gewoon een broodje hamburger of een hotdog kopen. Voor je dessert kun je terecht bij Dolcezze stregate al grottino (Betoverde zoetigheid in de grot).

In de straten en op het plein zijn straatartiesten en optredens van bij het thema aansluitende bands. Ook zie je voorstellingen als ‘la Rivolta delle Fate’ (opstand van de elfjes) en een dans van heksen op stelten.

De regionale wijnhuizen verzorgen de drank en omdat het in oktober toch al een beetje kouder is, is er tijdens Sprevengoli altijd ook heerlijke vin brulé.

Ook voor dit feest geldt natuurlijk dat alles wordt uitgevoerd door talloze vrijwilligers. Om het verkeer uit het dorp te weren rijdt een gratis busje  de bezoekers vanaf een aantal punten naar het dorp.

En die sprevengoli? Als je je goed aan de plaatselijke tradities van eten en drinken houdt, laten ze je echt met rust en slaap je na drie dagen feesten als een roos!